A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közös sajtónyilatkozata

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség nemet mond az erőszak minden formájára. 

November 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja

A munkavégzés közben, a munkahelyen bekövetkező erőszak elviselése – bárki is lépjen fel mások emberi méltóságát sértő módon – nem „része” a munkavállaló fizetésének. Ez jogsértés, ami ellen megfelelő intézkedéseket kell tenni. A munkahelyeken előforduló zaklatás és erőszak mérgezi a munkahelyi légkört, tönkreteheti az emberi kapcsolatokat.

Gyakorló érdekvédőként egyre többször kell szembesülnünk a zaklatás különféle formáival. Ki ne találkozott volna a beosztottjaival emelt hangon beszélő főnökkel, a szokásos, elfogadott normákat semmibe vevő kollégák szexuális tartalmú megjegyzéseivel?  Ezek leggyakoribb céltáblái a nők.

Minden rendelkezésünkre álló eszközzel harcolunk azért, hogy az erőszak ne költözzön be a munkahelyekre. Ahhoz, hogy a zaklatás, az erőszak ne terjedjen tovább, először is fel kell ismernünk annak valamennyi formáját. Olyan légkört kell teremteni a munkavállalók számára, hogy merjenek segítséget kérni, panasszal élni, s biztosítani kell, hogy meg is kapják a megfelelő támogatást.

Ebben lehet segítségükre az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 2019-ben elfogadott ajánlás a szexizmus megelőzéséről és felszámolásáról, amely szerint az államoknak fokozniuk kell a szexizmus elleni küzdelmet az élet minden területén. Az ajánlás hangsúlyozza, hogy a szexizmus a nők és férfiak közötti történelmileg egyenlőtlen hatalmi viszonyok megnyilvánulása, amely diszkriminációhoz vezet, és megakadályozza a nők teljes körű társadalmi előrehaladását. A szexizmus meghatározása most először szerepel egy, a szexizmus elleni küzdelemre irányuló jogi eszközben, az intézkedések és a szexizmus előfordulási területeinek átfogó felsorolásán keresztül, a reklámtól és a médiától kezdve a foglalkoztatáson át az igazságszolgáltatásig, az oktatásig és a sportig. A szöveg konkrét módszereket is javasol a különböző szereplők számára ezek azonosítására és kezelésére.

Mi, szakszervezetek és civilek, dolgozzunk együtt a szexizmus és a zaklatás, erőszak munkahelyi elterjedése ellen is!

Az ajánlás magyar szövege:
http://noierdek.hu/2/wp-content/uploads/2021/10/20210826_EUROPEAN_COUNCIL_RECOMMENDATION-1.pdf

2021. november 23.