Az Európai Női Lobbi tagszervezetei azt kérik, hogy a COVID-19-re adott európai válaszintézkedésekben kezeljék központi kérdésként a nők és férfiak közötti egyenlőséget!

05370a0bbae88feefbb616df5124c5

A jelenlegi COVID-19 világjárvány globális kontextusában az Európai Női Lobby (EWL) felhívja a figyelmet arra, hogy ennek az egészségügyi válságnak Európa-szerte és azon kívül is olyan jelentős és hosszútávú hatásai várhatók, amelyek aránytalanul nagy terhet róhatnak a nőkre és a lányokra. Ezért az Európai Női Lobbi (EWL) tagjai és az EWL brüsszeli székhelyű titkársága egy közpolitikai jelentést állítottak össze a téma kapcsán, melynek címe „Ne a nőknek kelljen megfizetniük a COVID-19 árát!”. A folyamatosan bővülő dokumentum célja áttekinteni a legfontosabb problémákat, és ezek kapcsán felhívni valamennyi európai tagállam vezetőit és az Európai Bizottságot a nők és férfiak egyenlőségét elősegítő válaszlépések megtételére.

A dokumentum rávilágít arra, hogy a válság várhatóan azokat a nőket és lányokat sújtja majd leginkább, akik a nemi alapú megkülönböztetésen kívül a diszkrimináció több  más formájának is ki vannak téve, melyek alapja a faji vagy etnikai származás, vallás és meggyőződés, fogyatékosság, kor, szexuális irányultság, osztály és/vagy migrációs státusz. Különösen aggasztó azon nők és lányok helyzete, akiknek a kiszolgáltatottságát a jelenlegi társadalmi rendszer még tovább növeli, közéjük tartoznak például a családtagjaikat egyedül gondozó, a férfiak által elkövetett erőszaknak kitett, a bizonytalan munkakörülmények között dolgozó vagy a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő és mindazon más lányok és nők, akiknek nem biztosított a megfelelő lakhatásuk, gondozásra szorulnak, vagy akiket már eleve társadalmi kirekesztés sújt.

A jelentés arra is ráirányítja a figyelmet, hogy ebben az időszakban a nők gondoskodási tevékenysége nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom zökkenőmentesen tovább működhessen, amíg a közösségek és családok elszigeteltségben élnek. Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat mindenkivel, aki a lehetőségeihez képest a legtöbbet megtesz azért, hogy kivegye részét a válság kezeléséből!

Március 5-én az Európai Bizottság elindította „Az egyenlőség uniója: A nemek közötti egyenlőség stratégiája (2020–2025)” megvalósítását, amely meghatározza azokat a fő prioritásokat, melyek alapján az EU a nők és férfiak közötti egyenlőségnek kérdését újra az Unió és valamennyi európai szakpolitika középpontjába igyekszik helyezni. Ez az új stratégia elismeri annak szükségességét, hogy a nemek közötti egyenlőség szempontját integrálják az összes EU-s politikába és főbb kezdeményezésbe. Eredményes végrehajtása nélkülözhetetlen annak biztosításához, hogy megfelelő anyagi források segítségével átgondolt és hathatós intézkedések valósuljanak meg azon nők és lányok helyzetének megsegítésére, akik a jelenlegi globális helyzetben fokozottan veszélyeztetett helyzetben vannak.

Alapvető fontosságú, hogy az EU tagállamai és az Európai Bizottság szolidárisan lépjenek fel egész kontinensünkön, hogy megvédjék a nőket a válság túlzott terheitől, és ezt a pillanatot egy társadalmi fordulópont kezdeményezésére használják fel. Ez a válság mindennél jobban rávilágít arra, hogy valójában a gondoskodás alkotja a társadalom gerincét, és hogy szükséges lenne újragondolnunk azt, hogy melyek a legalapvetőbb fontosságú elemei az életünknek. Az évtizedek óta tartó megszorító intézkedések, valamint a szociális szolgáltatások és az egészségügy rendszereit ért forráselvonások után a válság egy fájdalmas figyelmeztetés arra, hogy társadalmunk és gazdaságunk eddig rossz irányba haladt. Itt az ideje, hogy alázatosabbá váljunk és arra összpontosítsunk, ami igazán fontos: a szolidaritást mint értéket helyezzük újra a középpontba, amely az európai projekt alapját képezi.

Az alábbiakban ismertetjük az EWL európai tagszervezeteinek elemzését és javaslatait a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos területeken: demokratikus alapelveink védelme, a férfiak által a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni küzdelem, a feminista közgazdaságtan alapelveinek átültetése és egy egyenlőségen alapú egészségügyi rendszer megvalósítása. A dokumentum tartalmazza a tagállamok és az Európai Bizottság számára megfogalmazott javaslatainkat annak biztosítására, hogy ne a nőknek kelljen megfizetniük a COVID-19 nyomán kialakult válság árát.

Kérjük, olvassa el és töltse le átfogó irányelveink angol változatát:

ewl_policy_brief_on_covid-19_impact_on_women_and_girls-2_1-1-page-001

 

Tagszervezeteink kapcsolódó közleményei:

AZ OTTHON NEM MINDENKI SZÁMÁRA BIZTONSÁGOS – NANE Egyesület és Patent Egyesület

Online segítő szolgáltatások szülő nőknek és a perinatális időszakhoz kapcsolódóan – többek között az EMMA Egyesület segélyvonala

Médiakapcsolat: noierdek@gmail.com