Az EWL kiáltványa a 2024-es európai uniós választásokra: Európa válaszút előtt

A nők egyenlő részvétele minden szinten: A béke, a jólét és a társadalmi változás előfeltétele

Az Európai Női Lobbi (EWL) nemrégen örömmel mutatta be az 2024-es EU választásokra vonatkozó kiáltványát: „Európa válaszút előtt – A nők egyenlő részvétele minden szinten: A béke, a jólét és a társadalmi változás előfeltétele”. A dokumentum az EWL tagjai közötti szoros együttműködés eredménye, és meghatározza az EWL jövőképét a 2024-2029-es európai parlamenti ciklusra vonatkozóan, valamint a nők jogainak és a nemek közötti egyenlőségnek az EU-ban történő jelentős javulásához szükséges lépéseket.

„Mi feministák örülünk, hogy az Európai Női Lobbi a nők jogainak erős hangja az EU-ban. Egyenlő részvételt, egyenlő képviseletet és egyenlő jogokat akarunk a társadalom minden területén. Össze kell fognunk, pártokon és határokon átívelően, hogy egy egyenlőbb – és ezáltal békésebb – közösséget teremtsünk. Az Európai Női Lobbi Kiáltványa közösen vezethet el bennünket oda”. – üdvözölte a kiadványt Evelyn Regner európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament alelnöke.

A kiáltvány angol, bolgár, bolgár, cseh, dán, észt, észt, finn, francia, görög, holland, ír, lett, litván, lengyel, lett, holland, lengyel, lett, litván, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovén és horvát nyelven áll rendelkezésre, hogy megkönnyítse az EU-szintű kampányt. A kiáltvány könnyen olvasható (ETR) formátumban is elérhető, angol nyelven. A 2024-es európai uniós választások kampányának részeként az EWL számos olyan tevékenységet is szervez, amelyek az uniós választásokon induló jelölteket, a politikai szereplőket, a médiát és a nagyközönséget célozzák meg.

A nők és lányok jogai terén Európában elért jelentős eredmények ellenére a közelmúltbeli kihívások és visszacsapások ismét megmutatták, hogy a válságok aránytalanul nagy mértékben érintik a nőket, a lányokat és a nőjogi szervezeteket; és hogy a nők alapvető jogait komoly nehézségek árán vívják ki, mégis könnyen kerülhetnek veszélybe és visszavonásra. Annak ellenére, hogy az EU jogilag elkötelezte magát a nemek közötti egyenlőség értéke és a gender mainstreaming alkalmazása, azaz a nemek közötti esélyegyenlőségi szempontok teljes körű közpolitikai érvényesítése mellett, a nők alapvető jogainak a gyakorlatban való teljes érvényesülése még mindig várat magára. Ezért fontos, hogy a 2024-es uniós választásokat arra használjuk fel, hogy a nők jogait és a nemek közötti egyenlőséget az EU-s döntéshozatali folyamatok középpontjába helyezzük!

Kiáltványának bemutatása alkalmából az EWL a következőkre szólít fel:

  • A jelölteket, hogy kampányaikban foglalkozzanak a nők és lányok valós problémáinak sokféleségével, és megválasztásuk után is tartsák a nők jogait a politikai napirend kiemelt helyén!
  • Az európai és nemzeti politikai pártokat és képviselőcsoportokat, hogy programjaikba építsék be a nemek közötti esélyegyenlőség általános érvényesítését és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó költségvetés-tervezést!
  • A médiát, hogy a választók számára elfogulatlan, független és teljes körű tájékoztatást nyújtson, és teljes képet adjon a választási lehetőségekről, egyenlő platformot biztosítva a női és férfi jelölteknek; növelje a nők jogait érintő kérdésekről szóló tudósításokat; és egyszer s mindenkorra utasítsa el a nemi sztereotípiákat és a nők tárgyiasítását!
  • A választókat, hogy kapcsolódjanak be, értékeljék a jelöltek teljesítményét és a nők jogai iránti elkötelezettségét, és szavazzanak feminista vezetőkre!
  • Az uniós intézményeket, hogy tegyék lehetővé és vállaljanak felelősséget a demokratikus, tisztességes és egyenlő választási folyamatokért a női és férfi jelöltek számára, ahol a jelöltek egyformán biztonságban vannak és szívesen látják őket a választókkal való kommunikáció minden nyilvános fórumán, a nemi alapú félretájékoztatás vagy dezinformáció, illetve az online és offline zaklatás veszélye nélkül.

„Biztosítanunk kell, hogy minden nőnek egyenlő esélye legyen a döntéshozó testületekben való részvételre, és hogy a nők érdekei és problémái szerepelhessenek a politikai napirenden. A nők nem kisebbségben vannak, és jobban kellene képviseltetniük magukat a döntéshozatali pozíciókban; alulreprezentáltságuk komoly demokratikus deficit és veszélyezteti politikai rendszereink legitimitását; csak akkor lesz igazi demokrácia, ha a teljes lakosság érdekeit és igényeit figyelembe vesszük”. – mondta Sáfrány Réka, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke, az EWL korábbi elnöke.

Tudjon meg többet arról, hogyan segíthet a nemek közötti valódi egyenlőség elérésében Európában, és olvassa el kiáltványunkat: