Bevezetés a nemek egyenlőségének pedagógiájába 

1 napos képzés terézvárosi pedagógusoknak, iskolai segítőknek

A képzés időpontja: 2022. december 9.  9:00-16:30
A képzés helyszíne: Eötvös10 Művelődési Ház (1067 Budapest, Eötvös u. 10.)

Az oktatás a nemi szocializáció kiemelten fontos színtere: lehetőséget ad a lányok és nők elleni diszkrimináció, az előítéletek, a merev, korlátozó szerepelvárások és sztereotípiák fenntartására, elmélyítésére, de ezek ellensúlyozására is. A tanárok és az iskolai segítő szakemberek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a lányok és fiúk számára egyaránt biztonságos és igazságos oktatási környezet megteremtésében.

  • Hogyan járul hozzá a nemek közötti egyenlőtlenséghez egy rossz tankönyvi példa vagy a női alkotók, női történelmi személyiségek hiánya a tantervben?
  • Hogyan lehet ellensúlyozni a lányokra és fiúkra nehezedő korlátozó
    sztereotípiákat az osztálytermi munkában? 
  • Mit tehetek tanárként, segítőként?

Képzésünk a nemek egyenlőségének témáját interaktív módon, a résztvevők gyakorlati tapasztalataira, jó példáira, kérdéseire, dilemmáira építve járja majd körül. 

Képzésünk célja, hogy segítsük a résztvevőket eszköztáruk bővítésében az iskolában megjelenő nemi sajátosságok, különbségek értelmezésére és ezek kezelésére, érzékenységgel a nemek egyenlősége iránt. Ezenkívül a képzés célja, hogy bővüljenek szakmai ismereteik a nemekre érzékeny pedagógiai módszerekről.

A képzést elsősorban olyan tanárok figyelmébe ajánljuk, akik a 11-14 éves korosztály körében, általános iskola felső tagozatán, vagy 8, ill. 6 osztályos gimnáziumokban, illetve középiskolában tanítanak. Továbbá a képzést ajánljuk olyan segítő szakembereknek is, akik ezekkel a korosztályokkal dolgoznak iskolai környezetben.

A képzést a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársai tartják, “A nemekre érzékeny oktatás felé” című Erasmus+ Stratégiai Partnerség keretében kidolgozott képzési anyagokra alapozva. A képzés teljesítéséről igazolást állítunk ki, de azzal kreditpont nem szerezhető.

A részvétel ingyenes. A képzés kávészüneteiben frissítőt biztosítunk, az ebészünetben étkezés egyénileg történik.

További információ kérhető: noierdek@gmail.com

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet november 25-ig

https://forms.gle/4BMJ6SKteSrLLs9ZA

A képzés a Budapest VI. kerületi Terézváros Önkormányzata megbízásából valósul meg, kizárólag terézvárosi iskolákban tanító, dolgozó vagy ott élő pedagógusok, segítő szakemberek számára nyitott.