Ellenállás és szolidaritás – beszámoló a Közép-Európai Feminista Nyári Egyetem 2. kiadásáról

A 2019-es első nyári egyetem sikerei után, 2021. nyarán részt vettünk a 2. Közép-Európai Feminista Nyári Egyetem szervezésében. Az augusztus 2. és 6. között, Krakkóban zajló program 32, a Visegrádi Négyek országaiban élő, nemek közötti egyenlőség mellett elkötelezett 18-30 év közötti fiatalnak nyújtott tanulási és kapcsolódási lehetőséget.

csoportkép
A 2. Közép-Európai Feminista Nyári Egyetem résztvevői

Az esemény a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg a résztvevő szervezetek (Genderové informační centrum NORA, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Slovak-Czech Women’s Fund, Women’s Foundation eFKa) közreműködésében. Az idei évben kiemelt szerepet kapott a generációk közötti párbeszéd, és a lehetőség megteremtése, hogy fiatalabb és idősebb feminista aktivisták találkozhassanak és tapasztalatot cserélhessenek egymással, ezzel inspirációt és megerősítést adva a mozgalomnak.

A cseh, lengyel, magyar és szlovák aktivisták a hét során különböző workshopon vehettek részt többek között a társadalmi problémák médiamegjelenítéséről, kreatív kampánytechnikákról, a feminista ellenállás és sztrájkok történelméről, a traumák és tabuk megjelenítéséről a filmekben és arról, hogyan növelhető a nők reprezentációja a médiában, fejlődhettek nyilvános beszédben és a saját kompetenciáik feltérképezésében.

Augusztus 4-e délután Miroslava Bobáková, Acsády Judit, Iwona Demko és Silvie Lauder beszélgetett a V4-es országok feminista mozgalmainak történetéről. A nyilvános kerekasztalbeszélgetést, amely online is követhető volt, Sáfrány Réka, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és az Európai Női Lobbi elnöke moderálta.

A programról bővebb információk angol nyelven a https://www.gendernora.cz/en/central-european-feminist-school-2nd-edition/ oldalon olvashatóak.

A projektet a Nemzetközi Visegrádi Alapon keresztül a cseh, magyar, lengyel és szlovák kormány társfinanszírozta. Az alap küldetése a fenntartható regionális együttműködés ötleteinek előmozdítása Közép-Európában.