Ma, holnap és minden nap – küzdjünk a nők és lányok elleni erőszak felszámolásáért Európában!

[2024. március 7., Brüsszel] A nemzetközi nőnapon az Európai Női Lobbi közzéteszi a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló irányelvre vonatkozó megállapodásról szóló elemzését, és annak azonnali elfogadására szólít fel.

Ezen a napon szolidaritást vállalunk azon nők millióival Európában és világszerte, akik életük során az erőszak egy vagy több formájának áldozatai lettek. Bár az EU sok szempontból a világ egyik legfejlettebb régiója, lakosságának fele továbbra is nap mint nap ki van téve az erőszak és a zaklatás veszélyének:

  • az EU-ban naponta legalább 2 nőt öl meg párja vagy családtagja;
  • a nők 44%-a szenvedett már el lelki erőszakot partnerétől; és
  • a párkapcsolati erőszakot megtapasztalók közel 80%-a nem tesz feljelentést.

„A nők elleni erőszak soha nem magánügy, hanem a patriarchátusba, a szexizmusba és a nőgyűlöletbe ágyazott strukturális probléma. Ki kell használnunk ezt a lehetőséget az irányelv elfogadására, és meg kell tennünk az első jelentős lépést a nők és lányok elleni erőszak minden formájának felszámolása felé az EU-ban” – mondta Iliana Balabanova, az EWL elnöke.

Az Európai Női Lobbi üdvözölte az EU belga elnöksége és az Európai Parlament által februárban elért megállapodást a nők elleni erőszakról és a családon belüli erőszakról szóló első irányelvről. Ez az első olyan uniós szintű jogszabály, amely átfogóan foglalkozik ezzel a témával, és amelyet a mandátum végéig mindenképpen szükséges lenne elfogadtatni. A megállapodás szövege minimumszabályokat határoz meg a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére, valamint az áldozatok sajátos szükségleteinek kielégítésére.

Az elfogadott szöveg elemzése nyomán az EWL felszólítja a Tanácsot és az Európai Parlamentet annak azonnali elfogadására, és felszólítja a tagállamokat, hogy gondoskodjanak a jogszabály mielőbbi átültetéséről, figyelembe véve a nőszervezetek szakértelmét és igényeit is.

Az irányelv felülvizsgálatát a végrehajtást követő legfeljebb 5 éven belül felül fogják vizsgálni, ami rendkívül fontos alkalmat nyújt az irányelv hatályának kiterjesztésére. Az EWL és tagszervezetei továbbra is fáradhatatlanul dolgozni fognak annak érdekében, hogy Európában egy olyan közös megközelítés érvényesüljön a nemi erőszakra vonatkozóan, amely a szabad beleegyezésen alapul. Alapvető fontosságú, hogy véget vessünk a büntetlenség szégyenletes kultúrájának, és biztosítsuk, hogy a túlélők biztonságban érezzék magukat, ha igazságszolgáltatásért és jóvátételért folyamodnak. Az EWL továbbá fel fog lépni és kampányolni fog annak érdekében, hogy az irányelv hatályát hamarosan kiterjesszék a szexuális és reproduktív kizsákmányolás minden formájára, beleértve a nemi erőszakot, a kényszersterilizációt és a szexuális zaklatást is.


Már több mint 140 000 európai polgár írta alá az EWL és a WeMove Europe petícióját, amely felszólítja az EU döntéshozóit, hogy fogadják el az irányelvet, és biztosítsák, hogy Európa biztonságos hely legyen minden nő és lány számára, és hogy a nők szexuális autonómiája hatékony védelemben részesüljön.

Az EWL irányelvvel kapcsolatos kampányáról itt olvashat bővebben.

Csatlakozzon hozzánk, hogy a nemzetközi nőnap egyben felhívás is legyen a nők elleni férfi erőszak minden formájának felszámolására!