“Nemzetközi fórum a nők politikai szerepvállalásának megerősítéséről” – Beszámoló

Miért (lenne) fontos a nemek egyenlő politikai képviseletével hatékonyan foglalkozni Magyarországon is? Mik az okai a magyar nők politikai alulreprezentáltságának, és milyen bevált módszerek segítségével lehetne leküzdeni ezt az aránytalanságot? Mi a pártok szerepe és felelőssége a politikusi szerepet betölteni kívánó nők segítésében? Hogyan ösztönözhetik a nőszervezetek a nemek közötti egyenlőség megvalósulását e téren? Milyen sajátos eszközök állnak a fiatalok rendelkezésére az arányosabb képviselet elérésére? A fenti kérdéseket a “Nemzetközi fórum a nők politikai szerepvállalásának megerősítéséről” című rendezvényen vitatták meg külföldi és magyar politikusok és szakértők a Budapesti Corvinus Egyetemen 2017. szeptember 7-én. 

Az esemény célja az volt, hogy növelje a tudatosságot és elősegítse a párbeszédet a nők politikai életben és közéletben való részvétele terén Magyarországon és más helyeken egyaránt. A fórumnak körülbelül 200 résztvevője volt (135 nő és 65 férfi) – politikusok, köztisztviselők, a nemek egyenlőségéért dolgozó jogvédők, a civil társadalom, a tudományos élet és az ifjúsági szervezetek képviselői, valamint hallgatók. Harminc magyar és nemzetközi szakértő (23 nő és 7 férfi) osztotta meg a témával kapcsolatos tudását: vendégelőadók érkeztek Ausztriából, Észtországból, Finnországból, Németországból, Írországból, Norvégiából és Portugáliából.

A konferenciáról készült, magyar és angol nyelven közzétett beszámoló egyrészt összefoglalóját adja a szakértők, előadók és résztvevők által kifejtett véleményeknek, másrészt pedig azokat a bevált módszereket és jövőbeli cselekvési lehetőségeket állítja fókuszba, amelyek a nők politikai szerepvállalásának hatékony elősegítését szolgálják.

Az eseményt az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Budapesti Finn Nagykövetség szervezte, a Friedrich Ebert Alapítvánnyal, a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Bécsi Észt Nagykövetséggel együttműködésben. Az eseményt támogatta továbbá a Norvég Királyság Budapesti Nagykövetsége és az Európa Tanács. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a konferencia szervezését a Nyílt Társadalom Alapítványoktól kapott forrásból valósította meg.

Letölthető dokumentumok:

Budapest_Fórum_20170907_Beszámoló_HU-page-001

Magyar nyelvű beszámoló

 

Budapest_Forum_20170907_Report_EN-page-001

Angol nyelvű beszámoló

FAZ_2039-01

Fényképgaléria