Nőjogi podcast sorozatunk epizódjai elérhetőek a Mérce csatornáin

Van jogunk a biztonsághoz?
Ezzel a címmel indítottunk kampányt május 11-én. A kampány célja, hogy népszerűsítse az Isztambuli Egyezményt, cáfolja a vele kapcsolatos álhíreket és tévhiteket, és bemutassa, hogy milyen jó gyakorlatok építhetők ki végrehajtása esetén. Az egyezmény itthon politikai propaganda áldozatává vált, miközben az állami intézményrendszer ezer sebből vérzik, és nem képes ellátni alapvető feladatokat sem.

A kampány keretében májustól július végéig havonta 1-1 nőügyi fórum került megrendezésre, ahol civil, állami és önkormányzati szakértőkkel beszélgettünk a nők elleni erőszak felszámolásának útjairól és eszközeiről.

Az első alkalommal, május 11-én témánk az áldozatok védelme és támogatása volt. Három szakértővel beszélgettünk: Les Krisztinával, aki szociális munkás, a NANE és a PATENT munkatársa, Takács Andreával, aki Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa, jelzőrendszeri tanácsadó, és Turgonyi Dániellel, aki Óbuda-Békásmegyer szociális- és lakásügyekért, valamint egészségügyért felelős alpolgármestere. 

Mérce beszámolója a beszélgetésről az alábbi linken olvasható:
https://merce.hu/2023/06/11/abszurd-hogy-valakit-eroszak-er-megis-neki-kell-elhagynia-az-otthonat-elmenekulni-uj-eletet-kezdeni/

A következő alkalomra június 14-én került sor, az elkövetők felelősségre vonása volt a témánk. A kerekasztal résztvevői dr. Péterfi Vera jogász, a PATENT Egyesület jogsegélyszolgálatának munkatársa, Vad Réka, aki maga is megtapasztalta, mennyire nehéz boldogulnia az erőszak áldozatának a magyarországi viszonyok közt, és Szalai-Komka Norbert, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ vezetője voltak.

Mérce beszámolója a beszélgetésről az alábbi linken olvasható:
https://merce.hu/2023/07/20/megjelenik-egy-olyan-eroszakforma-amelyet-nem-tud-kezelni-a-rendszer/

A kampány és az események az Európa Tanács támogatásával valósulnak meg.