2015-01-20

Nővértéka

  • A kezdőoldal
  • Leírás a Nővértékáról
  • Keresés ismert adatokra
  • Tallózás témacsoportok szerint

A NŐVÉRTÉKÁRÓL

A Nővértéka a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség átfogó, teljességre törekvő, keresés és böngészés funkcióval ellátott, magyar nőjogi és gender bibliográfiája és tudástára. A tudástár tartalmazza a női jogi, feminista, gender, azaz a társadalmi nemeket érintő és LMBTQIA témákban megjelent:

- magyar nyelvű
- magyar vonatkozású, idegen nyelvű
- magyar szerző által írt, idegen nyelvű, releváns témájú
tételeket.

Az akadémiai és az aktivista feminizmus együttműködésének elősegítése céljából műfaji megkötés nélkül archiváltuk a szövegeket a nagydoktori értekezéstől a közpolitikai jelentéseken át a blogbejegyzésekig.

Az adatbázist Antoni Rita állította össze. Köszönjük Borgos Anna, Kerecsen Andrea és Szatmári Réka segítségét. Köszönjük továbbá az együttműködést mindazoknak, akik a felhívásunkra elküldték vonatkozó publikációik listáját. Külön köszönet illeti Vági Attilát a tudástár programozásának elkészítéséért és Sólyom Melindát az önkéntes grafikai tervezésért.

A tudástár létrehozásához kiindulásként felhasználásra került a Nőkért.hu tájékoztató bibliográfiája (összeállította Antoni Rita), a Thun Éva szerkesztette Hír-Nők Enciklopédia, valamint Séllei Nóra, Pető Andrea, Joó Mária, Tatai Erzsébet és Mary Fleming Zirin korábbi bibliográfiái.

A Nővértéka a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) támogatásának köszönhetően jött létre.