Sáfrány Réka az Európai Női Lobbi (EWL) elnöke!

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) örömmel és büszkeséggel jelenti, hogy az Európai Női Lobbi (European Women’s Lobby, EWL), Európa, az Unió legnagyobb, több mint 2000 női civil szervezetet tömörítő szövetsége, nemzetközi ernyőszervezete tegnap, 2021. június 7-én tartott igazgatótanácsi ülésén elnökéül Sáfrány Rékát, a Női Érdek elnökét választotta meg.

Mandátuma 2023-ig tart. Ő az első magyar nő ezen a fontos poszton. Az EWL mindenkori elnöke feladatait önkéntes munka keretében látja el. Feladatai közé tartozik a tagszervezetek összefogása, a Brüsszelben működő titkárság munkájának és az EWL munkaterve végrehajtásának felügyelete, a szervezet képviselete a nemzetközi színtéren.

Az 1990-ben alapított Európai Női Lobbit (EWL) az Európai Unió tagországait képviselő civil női ernyőszervezetek és európai, nőjogi fókuszú szakmai és civil hálózatok alkotják. Az Európai Női Lobbi jövőképe egy feminista Európa. Célja az európai közpolitika monitorozása, összekötő kapocs az európai nők, szervezeteik és az európai intézményrendszer között. Az Európa Tanács és az ECOSOC tanácsadói státuszú tagja.

Sáfrány Réka az ELTE angol-német szakán végzett 2002-ben, majd mesterfokozatot szerzett a CEU társadalmi nemek tanulmánya tanszékén, szakdolgozatát a nők elleni erőszak magyar politikai térben való megjelenéséről írta. A Magyar Női Alapítvány (MONA) kutatójaként a nők politikai részvételével, a szexuális erőszak formáival, és a munka magánélet összehangolásának témájával foglalkozott. 2012 óta dolgozik a Női Érdeknél, 2017 óta vezeti azt. 2016 óta tagja az EWL elnökségének. Házas, két lánygyermek édesanyja. EWL elnökként azt tekinti céljának, hogy megerősítse a nők alapvető jogait, és elismertesse a nők és lányok egyedülálló hozzájárulását az élet minden területéhez, hangot adva az európai nők sokféleségének, beleértve a közép-kelet-európai régiót is.

Sajtókapcsolat: Sáfrány Réka

E-mail: noierdek@noierdek.hu   

További információk: https://womenlobby.org/?lang=en http://noierdek.hu/2/