Van jogunk a biztonsághoz! – kampánybeszámoló

A nők elleni erőszak valamint a párkapcsolati és családon belüli erőszak elleni fellépés nemzetközi mérföldköve az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye, és számos országban segítette elő az erőszak megelőzését, az áldozatok védelmét és az elkövetők megbüntetését az elmúlt évtized során. Azonban sajnos itthon még mindig szembesülünk komoly megoldandó hiányosságokkal ezen a téren. A politikai propaganda befolyásolja az Egyezmény nemzeti szintű elfogadását, míg az állami, hatósági fellépés közel sem felel meg az egyezmény elvárásainak.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE és a PATENT Egyesület ennek érdekében 2023. februártól augusztusig közös kampányt valósított az Egyezménnyel kapcsolatos álhírek, tévhitek cáfolatáról, az ígéretes gyakorlatokról, ugyanakkor az áldozatok hazai tapasztalatairól, a legsürgetőbb teendőkről is.

Élő kerekasztal beszélgetések és podcast felvételek

Májusban, júniusban és júliusban három alkalommal tartottunk nőügyi fórumot, ahol meghívott szakértők az Egyezmény pilléreihez kötődő területekről – az áldozatok támogatásáról, az elkövetők felelősségrevonásáról és a megelőzésről – beszélgettek. A podcast beszélgetések tervezésében, felvételében és moderálásában köszönjük a Mérce kollégáinak, Dobsi Viktóriának, Fazekas Lázár Benjaminnak és Juhász-Boylan Kincsőnek munkáját.

Az első alkalommal témánk az áldozatok védelme és támogatása volt. Három szakértővel beszélgettünk: Les Krisztinával, aki szociális munkás, a NANE és a PATENT munkatársa, Takács Andreával, aki Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa, jelzőrendszeri tanácsadó, és Turgonyi Dániellel, aki Óbuda-Békásmegyer szociális- és lakásügyekért, valamint egészségügyért felelős alpolgármestere. 

Meghallgatható: https://open.spotify.com/episode/02Vxo3WugflIFZTQk272kr?si=0a9f0960e6294485

A második alkalommal az elkövetők felelősségre vonása volt a témánk. A kerekasztal résztvevői dr. Péterfi Vera jogász, a PATENT Egyesület jogsegélyszolgálatának munkatársa, Vad Réka, aki maga is megtapasztalta, mennyire nehéz boldogulnia az erőszak áldozatának a magyarországi viszonyok közt, és Szalai-Komka Norbert, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ vezetője voltak.

Meghallgatható: https://open.spotify.com/episode/6xEwaFjwJFKRhc5P8Aptpl?si=a6eeebe794634e0d

Harmadik alkalommal az erőszak megelőzéséről, a média szerepéről és a NANE és a PATENT iskolai megelőző programjának tapasztalatairól beszélgetett Csengel Karina, a Mérce újságírója, Mészáros Gréta, prevenciós koordinátor, valamint Rieder Anna Róza pályakezdő tanár és prevenciós tréner.

Meghallgatható: https://open.spotify.com/episode/3xSZeItaq6G7XLhUS3dh1c?si=f68fa9e1421f4e92

Van jogunk a biztonsághoz! Ígéretes gyakorlatok, szakpolitikai megoldások konferencia

Augusztus 8-án a kampány záró eseményeként félnapos konferenciát szerveztünk az Budapesti Európai Ifjúsági Központban, amelyet nagy érdeklődés kísért.

Összesen 70 állami és civil szférában dolgozó szakemberrel, jelenlegi és volt önkormányzati és parlamenti képviselővel, nagykövetségek munkatársaival és a sajtó képviselőivel ismertettük meg az elmúlt időszak tapasztalatait és legfontosabb érzékelt problémáit, a nők elleni erőszak magyar áldozatainak helyzetét és valóságát.

Nemzetközi szakértők ismertették az egyezmény áldozatközpontú szemléletmódját, hatékony átültetésének keretrendszerét, illetve azokat az előnyös változásokat, amelyek az egyezményt ratifikáló országokban tapasztalhatók. Bemutattuk az elmúlt időszak sikereit is, önkormányzati együttműködéseink tapasztalatait és olyan további lokális kezdeményezéseket, amellyel önkormányzatok segítik az áldozatokat.

A konferencia teljes programja

Kiadványaink:

Közösségi média grafikák a magyar valóságot és az Isztambuli Egyezményt összehasonlító, illetve gyakori tényeket és tévhitek bemutató kampányból:

További médiamegjelenések:

Mérce (2023. június 11.)
Abszurd, hogy valakit erőszak ér, mégis neki kell elhagynia az otthonát, elmenekülni, új életet kezdeni
Népszava (2023. június 14.)
Csatlakozott a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló isztambuli egyezményhez az EU, de itthon ez aligha hoz érdemi változást
Mérce (2023. július 20.)
„Megjelenik egy olyan erőszakforma, amelyet nem tud kezelni a rendszer.”
Jelen (2023. augusztus 26.)
Péterfi Vera: az emberöléssel végződő esetek mindegyikénél voltak előjelek

A kampány az Európa Tanács támogatásával valósult meg a „Civil society communication and advocacy campaign on the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence…” programban.