"Van jogunk a biztonsághoz!" kampány az Isztambuli Egyezményért

Amiért dolgozunk...

... munkáinkból ...

Isztambuli Egyezmény

Az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése”

Peking+20

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa ismételten megerősíti, hogy támogatja az 1995-ben elfogadott pekingi nyilatkozatot és cselekvési platformot; üdvözli a pekingi nyilatkozat felülvizsgálatát a negyedik Nőügyi Világkonferencia 20. évfordulója, valamint a nők elleni erőszakról szóló ENSZ állásfoglalás elfogadásának 15. évfordulója alkalmából; úgy véli, hogy a felülvizsgálat remek lehetőség az előrelépések és korlátok kiértékelésére és azonosítására a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolása tekintetében, valamint a nemek közötti egyenlőség konkrét intézkedéseken keresztül történő további előmozdítására.

NŐVÉRTÉKA

A Nővértéka a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség átfogó, teljességre törekvő, keresés és böngészés funkcióval ellátott, magyar nőjogi és gender bibliográfiája és tudástára. A tudástár tartalmazza a női jogi, feminista, gender, azaz a társadalmi nemeket érintő és LMBTQIA témákban megjelent: magyar nyelvű magyar vonatkozású, idegen nyelvű magyar szerző által írt, idegen nyelvű, releváns témájú tételeket.

„Ha valóban el akarjuk érni, hogy a nők megerősödjenek és kivívják az egyenlőségüket, nagy álmokra van szükségünk. Nagyobb álmokra, mint amikről elhisszük, hogy teljesülhetnek.” (Eve Ensler Budapesten)

Rólunk

Sokat dolgozunk azon, hogy a női egyenjogúság ne csak egy fogalom legyen a papíron
Ismerje meg a munkánkat, látogasson el hozzánk minél többször..

A Szövetség 2003. október 3-án alakult, hosszú távú célkitűzése, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőséghez hozzájáruljon, szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlősége tekintetében. A "Női Érdek" igyekszik a nők szociális helyzetét, életesélyét és életminőségét a maga eszközeivel javítani, fellép a nőkkel szembeni diszkrimináció és erőszak minden formájának tilalmáért is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a nemzetközi egyezmények Magyarországon is betartsák, az EU-s normákat itthon is elfogadják. A szövetség a napi gyakorlatában a jogalkotás különböző szintjeihez kapcsolódva arra törekszik, hogy a nők élni tudjanak emberi jogaikkal a társadalmi élet minden területén, a magán- és a közszférában egyaránt, a törvényhozástól a törvények megvalósításáig terjedően.

Munkatársaink

...akikkel dolgozunk..

Sáfrány Réka

A Női Érdek elnöke, genderszakértő

Dr. Pap Enikő

A Női Érdek titkára, jogi szakértő
Jogászként a nők jogaira vonatkozó nemzetközi emberi jogi normák alkalmazásának terén szerzett tapasztalatot, hazai és nemzetközi téren egyaránt. Fő szakmai témája a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés.

Mészáros Gréta

A Női Érdek elnökségi tagja, szociológus

Juhász Borbála

Nőtörténész, genderszakértő

"Én magam soha nem jöttem rá, mi pontosan a feminizmus, csak azt tudom, hogy az emberek akkor neveznek feministának, ha olyan nézeteket hangoztatok, melyek által tagadom, hogy lábtörlő vagy prostituált lennék." (Rebecca West, író - 1892-1983)

Aktuális