Sajtóközlemények

Az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye (http://bit.ly/1RN4yo6) a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. Mostanra az Európa Tanács 21 tagállama már ratifikálta az Egyezményt. Magyarország 2014 márciusában aláírta, de még nem ratifikálta az Egyezményt.

Az Egyezmény érvényre juttatásához elengedhetetlen a ratifikálás, ezzel válik a magyar jog részévé. Erre 2 éve – az Egyezmény elfogadásától számítva pedig már közel 5 éve – várunk, miközben az előkészítés a témában aktív, az áldozatok valóságát és a nemzetközi jó gyakorlatot is ismerő nőjogi szervezetek nélkül zajlik.

Hazánkban milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak, a párkapcsolati erőszak áldozatainak száma. Eközben a szakszerű állami fellépés hiányzik, az elkövetők számos esetben büntetlenül maradnak, az áldozatok biztonságát nem szolgálja az intézményrendszer. Mindez emberéletekbe kerül. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása és végrehajtása biztosítaná az átfogó, hatékony fellépést, a megelőzést, az elkövetők felelősségre vonását és az áldozatok védelmét.

A nők, gyermekek és egyéb érintettek védelme érdekében a nőszervezetek az Egyezmény mielőbbi ratifikálását sürgetik továbbra is. A polgárok, civilszervezetek, intézmények most egy petíció aláírásával csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

 

Női Érdek Kino beszámoló-AR

Elindult a Nővértéka, a Női Érdek női jogi, feminista és gender témájú online tudástára

A nőszervezetek támogatják az Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgető kezdeményezést

A Hír24 távolítsa el az oldaláról a nyíltan szexista és megalázó videóját! – tiltakoznak a nőszervezetek a „plázacicás_ videó miatt

Határozat helyett határozott fellépést!

Hüpátia díjak és díjazottak a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéért

A-nőszervezetek-felszólítják-a-képviselőket-szavazzanak-igennel-a-kvótatörvény-javaslatra